ГоловнаДайджест новин законодавства та практикиПідприємництво і правоВ Україні діють електронні лікарняні: яка процедура?

В Україні діють електронні лікарняні: яка процедура?

Введення в дію електронних лікарняних передбачає, що після обстеження пацієнта лікар створює електронний медичний висновок про тимчасову непрацездатність у Реєстрі та завіряє його власним КЕПом. Людина одразу ж отримує про це сповіщення. За декілька секунд інформація звідти потрапляє до Реєстру Пенсійного фонду – і особі приходить друге сповіщення. Там формується електронний листок непрацездатності, за яким будуть нараховані виплати. Кожен документ можна перевірити за спеціальним номером на сайті Пенсійного фонду.

До того ж ні ПФ, ні роботодавець не знатимуть діагноз пацієнта. Відкритою буде інформація, яка необхідна для нарахування виплат: причина непрацездатності, період лікарняного та лікар, який його виписав.

Після закінчення захворювання, щоб закрити лікарняний, уже не потрібно буде їхати за підписом лікаря до медзакладу. Лікарняний закривається автоматично останнього дня захворювання, якщо немає потреби його продовжувати.

Із червня по серпень в Україні діятиме перехідна модель впровадження “е-лікарняних” – медичні заклади поступово почнуть формувати електронні медичні висновки про тимчасову непрацездатність. А з 1 вересня 2021 року всі медзаклади видаватимуть е-лікарняні.

Процедуру оформлення е-лікарняних врегульовано наказом Міністерства охорони здоров’я України від 1 червня 2021 № 1066 «Деякі питання формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність та проведення їхньої перевірки». Цей документ також встановлює:

1) Порядок формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я;

2) Порядок здійснення Фондом соціального страхування України перевірок обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності;

3) Інструкцію по роботі з медичними висновками про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я та листками непрацездатності на період дії перехідної моделі;

4) Положення про експертизу тимчасової непрацездатності, затверджене наказом Міністерства охорони здоров’я України від 09.04.2008 № 189, викладено в новій редакції як Порядок організації експертизи тимчасової втрати працездатності.

 За матеріалами офіційної сторінки міністра цифрової трансформації України Михайла Федорова  у Facebook

Людський капітал

Це наявний у кожного запас знань, навичок, мотивацій. Інвестиціями в нього можуть бути освіта, накопичення професійного досвіду, охорона здоров'я, географічна мобільність, пошук інформації.

Гері Стенлі Беккер, американський економіст, лауреат Нобелівської премії 1992 р.