ГоловнаДайджест новин законодавства та практикиПідприємництво і правоРозрахунок розміру допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами

Розрахунок розміру допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами

Фахівці Фонду соціального страхування України зазначають6 допомога у зв’язку з вагітністю та пологами надається у розмірі 100 % середньої заробітної плати за весь період перебування у відпустці по вагітності та пологах. Якщо середній дохід застрахованої особи менший за мінімальну зарплату, встановлену на час настання страхового випадку, допомога розраховується виходячи з мінімальної заробітної плати.

Зазначений вид матеріального забезпечення фінансується Фондом незалежно від тривалості страхового стажу і на відміну від допомоги з тимчасової втрати працездатності має мінімальну гарантію щодо його розміру. Наприклад, якщо застрахована особа працює за основним місцем роботи неповний робочий день та має дохід, менший за мінімальний, допомога у зв’язку з вагітністю та пологами буде розрахована для неї виходячи із затвердженої мінімальної заробітної плати. Водночас якщо протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку стаж застрахованої особи становить менше 6- ти місяців, сума допомоги розраховується виходячи з нарахованої заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, але не більше за розмір допомоги, обчислений із двократного розміру мінімальної заробітної плати.

Також сума матеріального забезпечення у розрахунку на місяць не має перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування ЄСВ, з якої сплачувалися страхові внески до Фонду.

Листок непрацездатності у зв’язку із вагітністю та пологами видається з 30 тижня вагітності та становить 126 календарних днів. Жінкам, віднесеним до 1 – 3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, листок непрацездатності видається з 27 тижня вагітності тривалістю 180 календарних днів. У разі передчасних або багатоплідних пологів, виникнення ускладнень під час пологів або в післяпологовому періоді додатково до основного видається листок непрацездатності строком 14 календарних днів.

Приклад загального розрахунку допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами виходячи з мінімальної заробітної плати: (3 723 грн (заробітна плата застрахованої особи) × 12 місяців): 365 календарних днів × 126 календарних днів (тривалість лікарняного) = 15 422,40 грн (сума допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами від ФСС України). Податки із зазначеної суми не утримуються.

Людський капітал

Це наявний у кожного запас знань, навичок, мотивацій. Інвестиціями в нього можуть бути освіта, накопичення професійного досвіду, охорона здоров'я, географічна мобільність, пошук інформації.

Гері Стенлі Беккер, американський економіст, лауреат Нобелівської премії 1992 р.