ГоловнаДайджест новин законодавства та практикиПідприємництво і правоРоботодавець не звільняється від обов’язку виплачувати зарплату, навіть якщо його рахунки арештовані

Роботодавець не звільняється від  обов’язку виплачувати зарплату, навіть якщо його рахунки арештовані

Суд при розгляді справи визнав незаконними дії керівника юрособи, що полягали у порушенні термінів виплати заробітної плати.

Посадова особа юридичної особи звернулася до суду з позовом про оскарження постанови інспектора Держпраці. 

Зокрема, фахівець Держпраці у жовтні 2020 року провів позапланову перевірку щодо виконання вимог припису суб’єктом господарювання. В ході перевірки встановлено факт невиконання законних вимог інспектора праці, у зв’язку з чим керівника притягнуто до адміністративної відповідальності за ст. 188-6 КУпАП, а саме за те, що в порушення вимог частини першої статті 116 КЗпП виплата розрахункових коштів звільненим працівникам не провадиться у день звільнення.

Керівник пояснював невиконання вимог припису тим, що існує накладення арешту на рахунки і в зв`язку з цим неможливо своєчасно виплатити працівникам заробітну плату. Проте колегія суддів вважає це пояснення необґрунтованими, оскільки не надано жодного документального підтвердження щодо вжиття заходів із зняття арештів банківських рахунків з метою виплати всіх необхідних працівникам коштів на виконання вимог припису.

Обов`язок роботодавця виплачувати заробітну плату працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом законодавчо закріплений на рівні держави.

Місцевий та апеляційний суди підтримали позицію Управління Держпраці у Сумській області, і зазначили, що інспектор праці діяв в межах чинного законодавства. Скарга керівника підприємства залишилась без задоволення. Постанова набрала законної сили.

 

За матеріалами офіційного вебсайту Управління Держпраці 

Людський капітал

Це наявний у кожного запас знань, навичок, мотивацій. Інвестиціями в нього можуть бути освіта, накопичення професійного досвіду, охорона здоров'я, географічна мобільність, пошук інформації.

Гері Стенлі Беккер, американський економіст, лауреат Нобелівської премії 1992 р.