ГоловнаДайджест новин законодавства та практикиПідприємництво і правоДля ФОПів, які мають сімейні фермерські господарства!

Для ФОПів, які мають сімейні фермерські господарства! 

 Нагадаємо, що реєстраційна форма 1 “Заява щодо державної реєстрації фізичної особи-підприємця” (в редакції з 01.06.2020 р.) не містить окремого поля для позначки, що ФОП реєструється саме в цілях створення сімейного ФГ.

Проте для діючих ФОПів, які вже створили СФГ, є окрема позначка “Зміна документа про створення сімейного ФГ”. Тобто ні для реєстрації змін (реєстрація СФГ діючим ФОПом), ні для реєстрації нового ФОПа зі створенням СФГ жодних особливих позначок у заяві не міститься.

При цьому на сьогодні ФОП разом з реєстраційною заявою подає декларацію (договір) про створення сімейного ФГ та у полі "вебсторінка" блоку "Інформація про зв'язок" (текстове поле, апаратно обмежено 200-ми символами) зазначає інформацію (листи Мін'юсту від 25.11.2019 р. №10575/8.4.3/32-19 “Щодо порядку державної реєстрації сімейних фермерських господарств”, зі змінами згідно з листом 17.08.2020 р. № 212/8.4.4/32-20).

Наказом №2640/5 Мін'юст додав у відкритий доступ інформацію про таких ФОПів — в ЄДР відображатиметься ознака створення фізичною особою – підприємцем сімейного фермерського господарства. Знову ж таки, це скоріш уточнення, адже на сьогодні ті ФОПи, які вказали на таку ознаку у реєстраційній заяві (при реєстрації ФОП чи при внесенні змін у зв’язку зі створення сімейного ФГ), інформацію про це можуть побачити у реєстрі.

Втім, ФОПам, які цього не зробили, на сьогодні нічого не заважає внести такі відомості в ЄДР зі зазначенням на першій сторінці реєстраційної заяви форми 1 на “зміну документа про створення сімейного ФГ”. І ця інформація про створення ФОПом сімейного ФГ буде наявна у відкритому доступі в ЄДР.

Людський капітал

Це наявний у кожного запас знань, навичок, мотивацій. Інвестиціями в нього можуть бути освіта, накопичення професійного досвіду, охорона здоров'я, географічна мобільність, пошук інформації.

Гері Стенлі Беккер, американський економіст, лауреат Нобелівської премії 1992 р.