ГоловнаДайджест новин законодавства та практикиПідприємництво і правоДержпраці не може примушувати укладати трудові договори

Держпраці не може примушувати укладати трудові договори

ТОВ звернулося з позовом до Держпраці у Дніпропетровській області, в якому просило визнати протиправною та скасувати постанову про накладення штрафу у розмірі 3 574 080,00 грн за допущення до роботи 32 працівників без укладання трудового договору.

Дніпропетровський окружний адміністративний суд став на бік підприємства, взявши при цьому до уваги наступне:

У рішенні від 10.08.2018 р., справа № 804/2857/18 суд зауважив, що чинне законодавство України не містить обов’язкових приписів, у яких випадках сторони зобов’язані укладати трудові договори, а в яких цивільно-правові договори (угоди) на виконання певних робіт.

На думку суду, сторони договору (працедавець та працівник) вільні у своєму виборі щодо форми оформлення відносин, і на свій розсуд вправі визначати вид такого договору.

При цьому органи Держпраці не можуть зобов’язати підприємство та фізичну особу укласти трудовий договір, коли між ними фактично існують відносини іншого характеру, або ж визнати існуючий між ними договір недійсним. Це не входить до їхньої компетенції.

 Рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 10.08.2018 року по справі № № 804/2857/18

Людський капітал

Це наявний у кожного запас знань, навичок, мотивацій. Інвестиціями в нього можуть бути освіта, накопичення професійного досвіду, охорона здоров'я, географічна мобільність, пошук інформації.

Гері Стенлі Беккер, американський економіст, лауреат Нобелівської премії 1992 р.