ГоловнаДайджест новин законодавства та практикиПідприємництво і правоЧи зобов’язаний ФОП повідомляти ДПС щодо сплати ЄСВ за нього як найманого працівника?

Чи зобов’язаний ФОП повідомляти ДПС щодо сплати ЄСВ за нього як найманого працівника?

У ДПС надали відповідні роз’яснення з цього питання. Зокрема, контролюючим органам з метою перевірки правильності нарахування, обчислення, повноти і своєчасності сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне страхування (далі – єдиний внесок) надається доступ до персоніфікованих відомостей про заробітну плату (дохід, грошове забезпечення, допомогу, компенсацію) застрахованих осіб, на яку нараховано і з якої сплачено страхові внески (ст. 20 ЗУ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»).

Тому ФОП і особи, які провадять незалежну професійну діяльність, не зобов’язані повідомляти про факт сплати за них єдиного внеску роботодавцем.

 

За матеріалами офіційного вебсайту ГУ ДПС 

Людський капітал

Це наявний у кожного запас знань, навичок, мотивацій. Інвестиціями в нього можуть бути освіта, накопичення професійного досвіду, охорона здоров'я, географічна мобільність, пошук інформації.

Гері Стенлі Беккер, американський економіст, лауреат Нобелівської премії 1992 р.