ГоловнаДайджест новин законодавства та практикиПодатки і облікРозрахунок фінансового результату до оподаткування за наявності боргових зобов’язань з нерезидентами

 Розрахунок фінансового результату до оподаткування за наявності боргових зобов’язань з нерезидентами 

Фахівці ДПС повідомляють, що залишок сум процентів минулих періодів у розмірі 5 відсотків не має права в подальшому враховуватися у майбутніх звітних періодах під час проведення відповідного коригування.

Відповідно до абзацу першого пп. 134.1.1 п. 134.1 ст. 134 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) об’єктом оподаткування є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

Тобто, платники податку, які відповідно до п. 140.2 ст. 140 ПКУ збільшили фінансовий результат до оподаткування на відповідну суму, мають право у наступних звітних податкових періодах зменшити фінансовий результат до оподаткування на таку суму, зменшену щорічно на 5% від суми процентів, що залишилися не врахованими у зменшення фінансового результату до оподаткування. Зменшення має здійснюватись з урахуванням обмежень, встановлених п. 140.2 ст. 140 ПКУ.

Для розрахунку обмежень, встановлених п. 140.2 ст. 140 ПКУ не враховані відсотки станом на 01 січня поточного року зменшуються на 5 відсотків та додаються до суми відсотків, нарахованих на користь нерезидентів у звітних періодах поточного року.

Щодо залишку сум процентів минулих періодів у розмірі 5 відсотків, то платник податку не має права в подальшому враховувати такий залишок в майбутніх звітних періодах.

З)а матеріалами ГУ ДПС

Людський капітал

Це наявний у кожного запас знань, навичок, мотивацій. Інвестиціями в нього можуть бути освіта, накопичення професійного досвіду, охорона здоров'я, географічна мобільність, пошук інформації.

Гері Стенлі Беккер, американський економіст, лауреат Нобелівської премії 1992 р.