ГоловнаДайджест новин законодавства та практикиПодатки і облікМитні декларації будуть у відкритому доступі

Митні декларації будуть у відкритому доступі

Мінцифра разом із Державною митною службою оприлюднили дані щодо митних операцій. 

Загалом дані відкрили про близько 4 млн експортно-імпортних операцій від лютого 2020 року до травня 2021 року. Кожна митна декларація має 17 пунктів, серед яких: коди напрямку переміщення товарів, інформація про митний режим, тип декларації, кількість, маса та вартість товару, країна-партнер, країна походження, наявність квот, тощо.

Відтепер українські підприємці можуть переглядати експортно-імпортні декларації на Єдиному державному вебпорталі відкритих даних, а також отримувати дані за допомогою API-сервісу. Це допоможе бізнесу краще планувати свою діяльність, дослідникам спиратися на підтверджені та офіційні дані, а органам влади ефективніше взаємодіяти з бізнесом.

У Мінцифри зазначили, що дані про імпорт та експорт – одні з найбільш закритих у світі. Часто їх оприлюднюють тільки як зведені статистичні показники. Тривалий час підприємці в Україні не мали доступу до детальних даних зовнішньоекономічної діяльності. Це перешкоджало ухвалювати оперативні та зважені рішення щодо розвитку бізнесу. 

 Інформація про експортно-імпортні операції відкрита відповідно до вимог українського законодавства. Дані оновлюватимуться щомісячно.

 

За матеріалами офіційного вебсайту Мінцифри

Людський капітал

Це наявний у кожного запас знань, навичок, мотивацій. Інвестиціями в нього можуть бути освіта, накопичення професійного досвіду, охорона здоров'я, географічна мобільність, пошук інформації.

Гері Стенлі Беккер, американський економіст, лауреат Нобелівської премії 1992 р.