Процедура банкрутства по-новому?

Народні депутати пропонують підвищити ефективність процедур банкрутства. Відповідно законопроект № 8060 «Кодекс України з процедур банкрутства» зареєстрований у Парламенті 26 лютого.

Проект представлений в двох книгах:

Книга 1. Корпоративне банкрутство;

Книга 2. Відновлення платоспроможності фізичної особи.

В частині реформування корпоративного банкрутства пропонується, зокрема:

Справи про банкрутство фізичної особи повинні розглядатися господарським судом за місцем проживання фізичної особи, що дозволить забезпечити зручний для громадян і професійний розгляд такої специфічної категорії справ.

Проектом пропонується впровадження двох типів процедур – судових і досудових, що дасть більше можливостей для учасників таких правовідносин вибрати кращу форму врегулювання заборгованості фізичної особи. Також передбачені дві судові процедури: реструктуризація боргів боржника та задоволення вимог кредиторів.

Участь арбітражного керуючого у справі про банкрутство є обов’язковим. Діяльності арбітражних керуючих присвячений окремий розділ проекту Кодексу. Зокрема, врегульовано питання створення і діяльності організації арбітражних керуючих.

Крім того, проектом передбачено введення системи автоматизованого арешту коштів.

Така система буде функціонувати в господарських судах і забезпечить автоматизований спосіб в порядку забезпечення позову оперативного накладення арешту на грошові кошти, що знаходяться на банківських рахунках.

Проект передбачає, що користувачами системи автоматизованого арешту коштів на банківських рахунках будуть судді. Інформація про арешт коштів на підставі ухвали господарського суду про забезпечення позову вноситься суддею (головуючим суддею у разі колегіального розгляду справи) в систему автоматизованого арешту коштів, скріплюється його електронним цифровим підписом і підлягає кодуванню.

Проект Закону України від 26.02.2018  року № 8060 «Кодекс України з процедур банкрутства»

Людський капітал

Це наявний у кожного запас знань, навичок, мотивацій. Інвестиціями в нього можуть бути освіта, накопичення професійного досвіду, охорона здоров'я, географічна мобільність, пошук інформації.

Гері Стенлі Беккер, американський економіст, лауреат Нобелівської премії 1992 р.