ГоловнаДайджест новин законодавства та практикиПідприємництво і правоЧи може засновник/власник підприємства виконувати обов’язки його директора безоплатно? Суд вказав, що такі відносини є корпоративними, тому укладати трудовий договір не потрібно

Чи може засновник/власник підприємства виконувати обов’язки його директора безоплатно?

Суд вказав, що такі відносини є корпоративними, тому укладати трудовий договір не потрібно

Суть справи:

Засновник підприємства виконував обов’язки директора без нарахування та виплати собі зарплати. Держпраці наклало штраф з тих підстав, що такі трудові відносини не були оформлені трудовим договором, а також не здійснено обов’язкове нарахування мінімальної зарплати. Дії інспектора Держпраці були оскаржені у суді.

Рівненський окружний адміністративний суд позовні вимоги задовольнив урішенні по справі № 1740/2465/18 від 13.12.2018.

При цьому він послався на рішення Конституційного суду України від 12.01.2010 № 1-рп/2010. Відповідно до висновку, що в ньому викладений, учасники товариства реалізують свої корпоративні права, у тому числі, через обрання, усунення, відсторонення, відкликання членів виконавчого органу цього об’єднання, а також наділення або позбавлення їх повноважень на управління товариством.

Такі рішення мають розглядатися в межах корпоративних, а не трудових правовідносин, що виникають між товариством і особами, яким довірено такі повноваження.

Суд вказав, що оскільки функції директора підприємства без укладання трудового договору є корпоративними, то відсутній обов’язок укладати трудовий договір, нараховувати та сплачувати заробітну плату.

Рішення суду набрало законної сили – Постановою восьмого апеляційного адміністративного суду від 14 березня 2019 року (Львів) № 857/1476/19 рішення суду першої інстанції залишено без змін,  а апеляційну скаргу Управління Держпраці у Рівненській області – без задоволення.

 

За матеріалами видання Ліга-Закон

Людський капітал

Це наявний у кожного запас знань, навичок, мотивацій. Інвестиціями в нього можуть бути освіта, накопичення професійного досвіду, охорона здоров'я, географічна мобільність, пошук інформації.

Гері Стенлі Беккер, американський економіст, лауреат Нобелівської премії 1992 р.