ГоловнаДайджест новин законодавства та практикиПодатки і облікДохід «єдиноподатника» при безоплатному отриманні товарів

Дохід «єдиноподатника» при безоплатному отриманні товарів

Фіскали роз’яснюють: до суми доходу «єдиноподатника» включається вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг) (пп. 292.3 ст.292 ПКУ).

Безоплатно отриманими вважаються товари (роботи, послуги), надані «єдиноподатнику» згідно з письмовими договорами дарування та іншими письмовими договорами, укладеними згідно із законодавством, за якими не передбачено грошової або іншої компенсації вартості таких товарів (робіт, послуг) чи їх повернення, а також товари, передані платнику «єдиноподатнику» на відповідальне зберігання і використані таким «єдиноподатником».

Якщо ціна у договорі не встановлена і не може бути визначена виходячи з його умов, вона визначається виходячи із звичайних цін, що склалися на аналогічні товари, роботи або послуги на момент укладення договору (ст. 632 Цивільного кодексу).

Таким чином, до суми доходу «єдиноподатника» включається вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг) з урахуванням звичайних цін. При цьому звичайні ціни визначаються відповідно до положень пп.14.1.71 п. 14.1 ст. 14 Кодексу.

Людський капітал

Це наявний у кожного запас знань, навичок, мотивацій. Інвестиціями в нього можуть бути освіта, накопичення професійного досвіду, охорона здоров'я, географічна мобільність, пошук інформації.

Гері Стенлі Беккер, американський економіст, лауреат Нобелівської премії 1992 р.