ГоловнаДайджест новин законодавства та практикиПідприємництво і правоВідповідальність за виплату зарплати один раз у місяць

Відповідальність за виплату зарплати один раз у місяць

Фахівці Держпраці нагадують: згідно з аб. 3 част. 2 ст. 265 КЗпП України юридичні та ФОП, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу в разі порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплати їх не в повному обсязі — у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення.

У разі порушення строків виплати заробітної плати не більше як за один місяць юридичні та ФОП, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу у розмірі мінімальної заробітної плати, незважаючи на періодичність (один-два чи більше разів на рік) вчинення такого порушення.

У разі одночасної виплати працівникам заробітної плати та компенсації втрати частини заробітної плати у зв’язку із затримкою термінів її виплати підстави для звільнення суб’єктів господарювання від відповідальності за несвоєчасну та не у повному обсязі виплату заробітної плати ст. 265 КЗпП України не передбачено.

У разі виплати заробітної плати один раз на місяць (непроведення авансових виплат) юридичні та ФОП, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу відповідно до аб. 8 част. 2 ст. 265 КЗпП України.

 

Лист Держпраці України від 26.07.2018 № 58920/4/4.3-ДП-18

Людський капітал

Це наявний у кожного запас знань, навичок, мотивацій. Інвестиціями в нього можуть бути освіта, накопичення професійного досвіду, охорона здоров'я, географічна мобільність, пошук інформації.

Гері Стенлі Беккер, американський економіст, лауреат Нобелівської премії 1992 р.