ГоловнаДайджест новин законодавства та практикиПідприємництво і правоВ Україні відновлять проведення планових перевірок

В Україні відновлять проведення планових перевірок

10 грудня набув чинності Закон № 1071-IX про соціальну підтримку громадян і бізнесу на період протиепідемічних заходів. 

Цей закон, крім матеріальної допомоги та інших програм, також скасовує положення про заборону на  період встановлення карантину проведення органами державного нагляду (контролю) планових заходів контролю у сфері господарської діяльності.

Це означає, що в Україні відновлять проведення відповідних планових перевірок.

Проте, слід звернути увагу, що мораторій на перевірки також встановлений Законом № 533. Він забороняє проведення органами державного нагляду (контролю) планових заходів із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності. Але таке правило не поширюється на перевірки:

Отже, скасування мораторію на перевірки стосується тільки цих сфер та суб’єктів господарювання з високим ризиком.

Закон України “Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб’єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2” № 1071-IX від 04.12.2020 року

Закон України “ Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)” № 533-IX від 17.03.2020 року

Людський капітал

Це наявний у кожного запас знань, навичок, мотивацій. Інвестиціями в нього можуть бути освіта, накопичення професійного досвіду, охорона здоров'я, географічна мобільність, пошук інформації.

Гері Стенлі Беккер, американський економіст, лауреат Нобелівської премії 1992 р.