ГоловнаДайджест новин законодавства та практикиПідприємництво і право«Разова робота» із щомісячним переукладанням ЦПД – це загроза бути оштрафованим Держпраці

Разова робота» із щомісячним переукладанням ЦПД – це загроза бути оштрафованим Держпраці

На офіційному порталі управління Держпраці у Хмельницькій області розміщено повідомлення про застосування 2-мільйонного штрафу до підприємства за підміну трудових відносин цивільно-правовими.

Зокрема, у повідомленні йдеться про те, що підприємство укладало ЦПД із формулюванням: “договір про виконання разової роботи”. Ці роботи співпадають із назвами та ознаками і обов’язками для цілого ряду професій, (робіт) передбачених Класифікатором професій ДК 003:2010, які можуть виконуватися окремою фізособою – працівником, лише в рамках трудових відносин, тобто на умовах трудового договору, або за наявності необхідних дозвільних документів (дозволів, ліцензій, декларацій, свідоцтв, нарядів…) на проведення відповідної категорії робіт, надання послуг передбачених чинним законодавством.

За наявності ознак, притаманних трудовим відносинам, повинен укладатися трудовий договір, а не договір цивільно-правового характеру. За цивільно-правовим договором процес організації трудової діяльності залишається за його межами, метою договору є отримання певного матеріального результату. Тому цивільно-правові договори застосовуються, як правило, для виконання разової конкретної роботи, що спрямована на одержання результатів і у разі досягнення цієї мети, договір вважається виконаним і дія його припиняється.

Держпраці вкотре наголошує, що відповідно до ч. 5 ст. 50 Закону України “Про зайнятість населення” від 05.07.2012 № 5067-VI, роботодавцям заборонено застосовувати працю громадян без належного оформлення трудових відносин, учиняти дії, спрямовані на приховування трудових відносин. За підміну трудових відносин цивільними, а саме використання праці працівника без укладання з ним трудового договору (контракту) відповідно до статті 265 КЗпП за кожного неоформленого працівника передбачений штраф у 30-кратному розмірі мінімальної заробітної плати.

 За інформацією Управління Держпраці

Людський капітал

Це наявний у кожного запас знань, навичок, мотивацій. Інвестиціями в нього можуть бути освіта, накопичення професійного досвіду, охорона здоров'я, географічна мобільність, пошук інформації.

Гері Стенлі Беккер, американський економіст, лауреат Нобелівської премії 1992 р.