ГоловнаДайджест новин законодавства та практикиПідприємництво і правоПідписання акту звірки взаєморозрахунків перериває перебіг строку позовної давності

Підписання акту звірки взаєморозрахунків перериває перебіг строку позовної давності

Верховний Суд вказав, що акт звірки може бути доказом за наявності двох умов

Суть справи:

Підприємство просило стягнути суму основного боргу, інфляційні втрати та 3% річних за договором поставки. Відповідач заперечував, вказуючи на сплив позовної давності для стягнення інфляційних втрат і річних.

 

Місцевий та апеляційний суди задовольнили позовні вимоги.

Рішення мотивовані тим, що підписання актів звірки взаємних розрахунків є належними доказами визнання відповідачем свого боргу, що перериває строк позовної давності за вимогами позивача.

В обґрунтування вимог касаційної скарги відповідач посилався на підписання акту звірки з його боку неуповноваженою на це особою.

Колегія суддів Касаційного господарського суду ВС частково задовольнила касаційну скаргу, відправивши справу на новий розгляд у місцевому суді.

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду вказав, що акт звірки взаємних розрахунків є лише технічним (фіксуючим) документом, за яким бухгалтерії підприємств звіряють облік операцій. Сам по собі акт звірки не є належним доказом факту здійснення будь-яких господарських операцій, оскільки не є первинним бухгалтерським обліковим документом.

Водночас, акт звірки може вважатися доказом у справі, зокрема в підтвердження наявності заборгованості суб’єкта господарювання, її розміру, визнання боржником такої заборгованості тощо.

Верховний Суд зазначив, що акт звірки може бути доказом, якщо:

Відповідну постанову по справі № 910/1389/18 Верховний суд прийняв 05.03.2019.

 

За матеріалами видання Ліга-Закон

Людський капітал

Це наявний у кожного запас знань, навичок, мотивацій. Інвестиціями в нього можуть бути освіта, накопичення професійного досвіду, охорона здоров'я, географічна мобільність, пошук інформації.

Гері Стенлі Беккер, американський економіст, лауреат Нобелівської премії 1992 р.