Кому виплачуватимуть допомогу у розмірі 8000 грн?

4 грудня Верховна Рада прийняла закони про соціальну підтримку громадян і бізнесу на період протиепідемічних заходів (законопроєкти № 4429, № 4430 і № 4431). 

Документи встановлюють два види одноразової матеріальної допомоги для бізнесу та компенсація витрат на сплату ЄСВ. Проте таку допомогу зможуть отримати не всі підприємці та працівники, які втратили заробіток. Потрібно врахувати наступні умови по кожному виду:

Щодо одноразової матеріальної допомоги застрахованим особам

Така допомога надаватиметься у розмірі 8000 грн. Отримати її зможуть наймані працівники, які втратили частину зарплати внаслідок посилення карантинних обмежень, та ФОПи, які втратили частину доходу через заборону на повноцінне функціонування.

Основний вид діяльності таких суб’єктів господарювання та ФОП має бути одним з Переліку основних видів економічної діяльності, стосовно яких здійснюються обмежувальні протиепідемічні заходи (Перелік згодом затвердить Кабмін) та заявлений першим у відомостях з ЄДР станом на 31 жовтня 2020 року.

Допомога не надається таким особам:

  1. найманим працівникам:

2. фізичним особам – підприємцям, які є застрахованими особами:

3. Щодо одноразової матеріальної допомоги суб’єктам господарювання

Ця одноразова виплата надаватиметься для виплати працівникам задля збереження робочих місць. Її виплачуватимуть суб’єктам господарювання – юридичним особам, які вимушено скоротили або можуть скоротити тривалість робочого часу працівників, у тому числі через простій, після впровадження обмежувальних протиепідемічних заходів. 

Розмір допомоги визначається пропорційно робочому часу працівника, який скорочено або заплановано скоротити, у тому числі через простій, та не може перевищувати 8000 гривень на одного працівника.

Одноразова матеріальна допомога не надається:

за найманих працівників:

суб’єктам господарювання:

Щодо одноразової компенсації суб’єктам господарювання

Таку виплату зможуть отримати суб’єкти господарювання – юридичні особи, з метою відшкодування витрат на ЄСВ у разі якщо на 31 жовтня 2020 року їх основний вид економічної діяльності відносився до Переліку видів економічної діяльності.

Сума одноразової компенсації розраховується як середнє значення сплачених сум ЄСВ за десять місяців, що передували набранню чинності цим Законом.

Одноразова компенсація ЄСВ не надається, якщо у суб’єкта господарювання на дату набрання чинності цим Законом є заборгованість зі сплати єдиного внеску та якщо його діяльність за даними ЄДР припинена.

За матеріалами вебпорталу Ліга Закон

Людський капітал

Це наявний у кожного запас знань, навичок, мотивацій. Інвестиціями в нього можуть бути освіта, накопичення професійного досвіду, охорона здоров'я, географічна мобільність, пошук інформації.

Гері Стенлі Беккер, американський економіст, лауреат Нобелівської премії 1992 р.