ГоловнаДайджест новин законодавства та практикиПідприємництво і правоДля продажу столових вин ФОПу не потрібна ліцензія та РРО

Для продажу столових вин ФОПу не потрібна ліцензія та РРО

У ДПС пояснили, що ФОПи на спрощеній системі оподаткування можуть не застосовувати РРО лише при роздрібному продажу пива, сидру, пері (без додання спирту), столових вин. 

Роздрібна торгівля столовими винами може здійснюватися суб’єктами господарювання всіх форм власності, без ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями. 

Відповідно до Податкового кодексу України, не можуть бути платниками єдиного податку I-III груп суб’єкти господарювання (юридичні особи та фізичні особи-підприємці), які здійснюють виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім діяльності фізичних осіб, пов’язаної з роздрібним продажем пива, сидру, пері (без додання спирту) та столових вин).

Зокрема, вино столове – це вино, виготовлене шляхом повного чи неповного збродження сусла. Залежно від вмісту цукрів, столове вино поділяється на сухе, напівсухе, напівсолодке (ст. 1 Закону № 2662).

Не допускається випуск столових вин із вмістом спирту нижче 9 відсотків об’ємних, сортових – 9,5 і марочних – 10 відсотків об’ємних. Додавання спирту етилового або спиртованих виноматеріалів чи сусла до вин столових не допускається.

Роздрібна торгівля столовими винами може здійснюватися суб’єктами господарювання всіх форм власності, без ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, лише за умови відповідності такої продукції поняттю «вина столові» з урахуванням обмежень, встановлених Законом № 481.

Продаж вин столових здійснюється без застосування реєстраторів розрахункових операцій з використанням книжок та книг обліку розрахункових операцій. 

ФОП, що застосовують спрощену систему оподаткування, можуть не застосовувати РРО та/або ПРРО лише при роздрібному продажу пива, сидру, пері (без додання спирту), столових вин за умови неперевищення такими фізичними особами-підприємцями обсягу доходу у календарному році більше 1 000 000 гривень.

У інших випадках, застосування РРО та/або ПРРО фізичним особами-підприємцями (платниками єдиного податку) є обов’язковим.

З 1 квітня 2021 року застосування РРО та/або ПРРО незалежно від обсягу доходу та виду діяльності є обов’язковим для усіх фізичних осіб-підприємців, крім платників єдиного податку першої групи.

 

За матеріалами офіційного вебсайту ДПС 

Людський капітал

Це наявний у кожного запас знань, навичок, мотивацій. Інвестиціями в нього можуть бути освіта, накопичення професійного досвіду, охорона здоров'я, географічна мобільність, пошук інформації.

Гері Стенлі Беккер, американський економіст, лауреат Нобелівської премії 1992 р.