Чи можна вносити зміни до графіку відпусток?

Щорічну відпустку надають на підставі графіка відпусток. У Держпраці зазначили, що у цей графік завжди можна внести зміни. Наприклад, якщо відпустка в цей період не запланована, але працівник хоче, а роботодавець не заперечує.

Для оформлення такої відпустки потрібно зробити такі дії:

  1. Працівник пише заяву з проханням надати щорічну відпустку (її частину) поза графіком. 
  2. Роботодавець вносить зміни в графік відпусток, видає наказ про відпустку і ознайомлює з ним працівника.
  3. Роботодавець виплачує відпускні. Термін виплати відпускних – за 3 календарних дні до початку відпустки. Працівник у заяві може обумовити бажаний термін отримання відпускних. Формулювання може бути таким: «Прошу виплатити суму відпускних, що належить мені, в найближчий термін, установлений для виплати зарплати/авансу».

Також працівникам може бути надана відпустка без збереження зарплати на період карантину, встановленого Кабміном (ч. 3 ст. 26 Закону “Про відпустки”). Тому, якщо працівник хоче, а роботодавець не проти, то відпустка може бути надана. навіть на один-два дні.

Звертаємо увагу, що примусово відправити працівника у відпустку за свій рахунок роботодавець не може. Можна тільки домовитись з працівником.

Оформити відпустку без збереження зарплати можна у такий спосіб:

  1. Працівник пише заяву – наводить у ній причину виходу у відпустку, дату початку відпустки і її тривалість.
  2. Роботодавець видає наказ (розпорядження) про надання відпустки.

 

За матеріалами офіційного вебсайту Управління Держпраці 

Людський капітал

Це наявний у кожного запас знань, навичок, мотивацій. Інвестиціями в нього можуть бути освіта, накопичення професійного досвіду, охорона здоров'я, географічна мобільність, пошук інформації.

Гері Стенлі Беккер, американський економіст, лауреат Нобелівської премії 1992 р.