ГоловнаДайджест новин законодавства та практикиПодатки і облікЗемельний податок під багатоквартирним будинком

 Земельний податок під багатоквартирним будинком

Підприємство поінформувало, що є власником нерухомого майна у багатоквартирному будинку, що розташоване на земельній ділянці, яка не внесена до Державного земельного кадастру та не має кадастрового номера. Нерухоме майно надається в оренду відповідно до виду діяльності КВЕД 68.20. Підприємство запитує, чи має воно сплачувати земельний податок за таку ділянку?

ДПС України вкотре наголошує, що позиція контролюючих органів щодо виникнення податкових зобов’язань з податку за земельну ділянку під багатоквартирним будинком викладена в узагальнюючій податковій консультації, затвердженій наказом Мінфіну від 06.07.2018 р. № 602. 

Безпосереднім платником земельного податку за таку земельну ділянку виступатиме особа, щодо якої буде здійснено державну реєстрацію прав на земельну ділянку під багатоквартирним будинком з урахуванням прибудинкової території (установа або організація, яка здійснює управління багатоквартирним будинком державної або комунальної власності; об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, яке є суб’єктом реєстрації відповідно до рішення співвласників), з моменту такої реєстрації прав особи на земельну ділянку.

Отже, підприємство, яке володіє нерухомим майном у багатоквартирному будинку, не є платником земельного податку.

 

ІПК від 10.09.2020 р. № 3796/ІПК/99-00-04-03-03-06

 

Людський капітал

Це наявний у кожного запас знань, навичок, мотивацій. Інвестиціями в нього можуть бути освіта, накопичення професійного досвіду, охорона здоров'я, географічна мобільність, пошук інформації.

Гері Стенлі Беккер, американський економіст, лауреат Нобелівської премії 1992 р.