ГоловнаДайджест новин законодавства та практикиПодатки і облікЗаконопроект про податок на виведений капітал

Законопроект про податок на виведений капітал

У липні 2018 р Президент України вніс у Верховну Раду законопроект №8557 "Про внесення змін до Податкового кодексу щодо податку на виведений капітал".  Згідно з пояснювальною запискою, 01.01.2019 ПНП підприємств буде замінений податком на виведений капітал

Законопроект про податок на виведений капітал, за задумом Петра Порошенка, ставить своєю метою замінити податок на прибуток податком на виведений капітал. У результаті бізнес не буде платити податок на прибуток, а всі гроші, які він раніше змушений був віддавати в держбюджет, інвестувати в розвиток бізнесу. Податок з'являється тільки тоді, коли бізнесмен вирішив виплачувати дивіденди або закрити компанію і поділити активи між власниками.

Верховна рада України розгляне законопроект про податок на виведений капітал 08.11.2018 року. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву голови парламентського комітету з питань податкової та митної політики Ніни Южаніної в ефірі телеканалу “Прямий”.

Ніна Южаніна  зазначила, що прийняття законопроекту вплине на підготовку бюджету-2019 до другого читання.

Для того, щоб запровадити податок на виведений капітал з початку 2019 року, відповідний законопроект має бути прийнято в цілому перед другим читанням проекту Закону «Про Державний бюджет на 2019 рік». Це дозволить внести необхідні зміни в остаточну редакцію головного фінансового документу. На цьому наголосила Голова Комітету ВРУ з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна під час спілкування з представниками ЗМІ.

За її словами, запровадження в Україні податку на виведений капітал замість податку на прибуток – одне з гострих питань перемовин України з Міжнародним валютним фондом, адже за умовами участі в програмі кредитування Україна не має права кардинально змінювати податкову систему.

За інформацією Мінфіну, МВФ може погодитися на запровадження ПнВК з наступного року в іншому, ніж це запропоновано зареєстрованим законопроектом №8557, у форматі – поетапно для окремих категорій платників.

Голова Комітету переконана, головне, щоб модель ПнВК підтримував бізнес і вона забезпечила очікувані результати стимулювання підприємств, нівелюючи практику ухилення від сплати податків. «Замінюючи податок на прибуток податком на виведений капітал, ми вже за рік матимемо позитивні результати – зможемо зрозуміти його вплив на економіку та прорахувати мультиплікативний ефект від його запровадження, оцінити зростання виробничих потужностей та оборотів підприємств і, як наслідок, збільшення сум сплачуваних ними податків», – підкреслила Ніна Южаніна.

Людський капітал

Це наявний у кожного запас знань, навичок, мотивацій. Інвестиціями в нього можуть бути освіта, накопичення професійного досвіду, охорона здоров'я, географічна мобільність, пошук інформації.

Гері Стенлі Беккер, американський економіст, лауреат Нобелівської премії 1992 р.