ГоловнаДайджест новин законодавства та практикиПодатки і облікРозмір ЄСВ при виплаті винагороди працівнику-інваліду за договором ЦПХ

Розмір ЄСВ при виплаті винагороди працівнику-інваліду за договором ЦПХ

Фіскали нагадують: що єдиний соцвнесок для всіх платників ЄСВ (крім пільгових категорій) встановлено у розмірі 22% до визначеної бази нарахування ЄСВ.

Відповідно до п. 13 част. 5 ст. 8 Закону №2464 ЄСВ для підприємств, установ і організацій, у яких працюють особи з інвалідністю, встановлюється у розмірі 8,41% визначеної п. 1 част.1 ст. 7 Закону №2464 бази нарахування ЄСВ для працюючих осіб з інвалідністю.

Згідно з п. 6 розд. ІІІ Інструкції №449, для підприємств, установ і організацій, у яких працюють особи з інвалідністю, ЄСВ встановлюється відповідно до Закону №2464 у розмірі 8,41% суми нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону №108/95-ВР, суми оплати перших 5 днів тимчасової непрацездатності, що здійснюється за рахунок коштів роботодавця, та допомоги з тимчасової непрацездатності, допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами для працюючих осіб з інвалідністю.

Отже, при виплаті працівнику – особі з інвалідністю винагороди за цивільно-правовим договором слід застосоввати ставку ЄСВ у розмірі 22%.

 

Людський капітал

Це наявний у кожного запас знань, навичок, мотивацій. Інвестиціями в нього можуть бути освіта, накопичення професійного досвіду, охорона здоров'я, географічна мобільність, пошук інформації.

Гері Стенлі Беккер, американський економіст, лауреат Нобелівської премії 1992 р.