ГоловнаДайджест новин законодавства та практикиПодатки і облікРеєстрація платником ПДВ неприбуткової організації при продажу товарів/послуг

Реєстрація платником ПДВ неприбуткової організації при продажу товарів/послуг

Фіскали наголошують: неприбуткові організації можуть надавати платні послуги чи здійснювати продаж товару, однак при цьому дотримуючись умов які встановлено до неприбуткових організацій.

Зокрема, неприбуткова організація, повинна використовувати отримані доходи виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами.

Будь-які операції неприбуткової організації підлягають оформленню первинними документами відповідно до вимог ст. 9 Закону про бухоблік.

Так як, відповідно до п. 181.1 ПКУ під обов’язкову реєстрацію як платника ПДВ підпадає особа, у якої загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню ПДВ, у тому числі з використанням локальної або глобальної комп’ютерної мережі, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1 млн грн (без урахування ПДВ).

Виключень щодо неприбуткових організацій у розрізі реєстрації платником ПДВ не передбачено. Тому, у разі якщо неприбуткова організація здійснює операції з постачання товарів/послуг на митній території України, що підлягають оподаткуванню ПДВ, загальний обсяг яких протягом останніх 12 календарних місяців перевищує 1 млн грн, то така неприбуткова організація, згідно з вимогами ПКУ, повинна подати до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням Заяву і, відповідно, зареєструватися як платник ПДВ в обов’язковому порядку.

 Лист ГУ ДФС України від 19.06.2018 №2728/6/99-99-15-02-02-15/ІПК

Людський капітал

Це наявний у кожного запас знань, навичок, мотивацій. Інвестиціями в нього можуть бути освіта, накопичення професійного досвіду, охорона здоров'я, географічна мобільність, пошук інформації.

Гері Стенлі Беккер, американський економіст, лауреат Нобелівської премії 1992 р.