ГоловнаДайджест новин законодавства та практикиПодатки і облікНагляд за здійсненням готівкових розрахунків та веденням банками касових операцій посилено

Нагляд за здійсненням готівкових розрахунків та веденням банками касових операцій посилено

З 03.06.2019 НБУ на підставі постанови Правління НБУ від 18.04.2019 № 62 «Про затвердження Змін до Інструкції про ведення касових операцій банками в Україні», якою вносяться зміни до Інструкції про ведення касових операцій банками в Україні, що затверджена постановою Правління НБУ від 25.09.2018 року № 103 буде посилено нагляд за здійсненням готівкових розрахунків та веденням касових операцій банками в Україні.

Банк має отримувати від клієнта підтвердні документи, на підставі яких здійснюються готівкові розрахунки. Такими документами можуть бути: закупівельний акт; закупівельна відомість; податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, кредитний договір; договір поставки; договір транспортування; договір зберігання, інші звітні документи.

Крім цього, Нацбанк удосконалив окремі норми організації касової роботи банків України, зокрема щодо роботи банків з сумнівними щодо справжності та платіжності банкнотами тощо.

 

За матеріалами НБУ

 

Людський капітал

Це наявний у кожного запас знань, навичок, мотивацій. Інвестиціями в нього можуть бути освіта, накопичення професійного досвіду, охорона здоров'я, географічна мобільність, пошук інформації.

Гері Стенлі Беккер, американський економіст, лауреат Нобелівської премії 1992 р.