ГоловнаДайджест новин законодавства та практикиПодатки і облік70 % перевірок Держпраці закінчилися штрафами для бізнесу

70 % перевірок Держпраці закінчилися штрафами для бізнесу

З 14 тисяч заходів контролю, проведених Державною службою з питань праці, штрафи було накладено у 70 % випадків. Про це у своєму інтерв’ю повідомив голова Держпраці Роман Чернега.

Серед основних порушень: нелегальна робота, затримка зарплати, відсутність індексації і т. д. У цілому боротьба з неофіційною зайнятістю проходить успішно, за 2018 рік число застрахованих осіб поповнилося на 400 тисяч — це люди, які раніше працювали неофіційно, а тепер зареєстровані в Пенсійному фонді та сплачують ЄСВ, а їхні роботодавці — ПДФО.

«Минулого року на підприємства накладено штрафів близько 1,6 млрд грн, а сплачено — 3–5 %. Інші постанови про накладення штрафів на сьогодні оскаржуються в судах. Цього варто було чекати — ми проводимо інспекційні відвідування, підприємство виправляє порушення, але потім кожен може скористатися правом на оскарження. Якщо ми виявляємо 10 незареєстрованих працівників — це штраф більше 1 млн грн. Зрозуміло, що підприємець намагатиметься оскаржити його. Але у нас вже є випадки, коли ми дійшли до касаційної інстанції і підтвердили позицію інспекторів Держпраці про правильність накладеного штрафу», — підкреслив Роман Чернега.

 

За інформацією Державної служби України з питань праці

 

Людський капітал

Це наявний у кожного запас знань, навичок, мотивацій. Інвестиціями в нього можуть бути освіта, накопичення професійного досвіду, охорона здоров'я, географічна мобільність, пошук інформації.

Гері Стенлі Беккер, американський економіст, лауреат Нобелівської премії 1992 р.